Genom proaktivitet och nyfikenhet fick Federica Grosso in en fot på den svenska arbetsmarknaden genom rekryteringsbolaget MultiMind. Detta är ett resultat av Svenskar i Världens program som vänder sig till både svenska medföljande utomlands och internationella medföljande i Sverige.  

MultiMind har i över 20 år hjälpt företag och organisationer att hitta personal med multikulturella och internationella kunskaper. Utöver kunskap inom kundservice, ekonomi, marknadsföring, supply chain, HR eller IT har deras kandidater internationell erfarenhet, såväl språkligt som kulturellt och socialt. Bolaget erbjuder även seminarier och workshops om mångfald.

– Tillsammans med vårt dotterbolag i Filippinerna förmedlar vi drygt 250 konsulter per månad, och genomför 500 rekryteringar per år fördelat på 30 nationaliteter, säger Douglas Ekman, Staffing and Recruitment Manager på MultiMind.

En av kandidaterna som fått ett uppdrag via MultiMind är Federica Grosso. Hon bor sedan februari 2020 i Sverige tillsammans med sin man som jobbar på Atlas Copco. Att Federica skulle släppa sin karriär i Italien och flytta med sin make och parets två katter till Sverige såg hon som en spännande utmaning. Hemma i Italien arbetade Federica med digitalt lärande, och arbetsdagarna var ofta långa.

– Den största rädslan jag kände inför flytten var att jag skulle bo så långt ifrån familj och vänner och att saknaden efter dem skulle bli stor.

Förhoppningen var att hitta ett ännu roligare och mer utmanande jobb i Sverige, trots att hon inte kunde svenska och att hennes engelska inte var på topp. Men för vissa människor är glaset alltid halvfullt. Federica Grosso och hennes man kom hit precis när pandemin började ta fäste ute i världen. Det har både haft sina för- och nackdelar när det kommer till att anpassa sig till det nya livet i Sverige.

– Jobbmässigt var det såklart enbart negativt, men socialt var det ganska bra eftersom i stort sett alla jobbade hemifrån och det blev därmed enklare att komma i kontakt med människorna där vi bor.

Eget socialt nätverk

Eftersom paret inte har några barn, och inte heller planerar att skaffa några, var det desto viktigare för Federica att skaffa sig ett eget socialt nätverk. Hon kontaktade därför den lokala Rotaryklubben och började träna på gym. Men ett arbete är ändå ett arbete.

– För mig är det viktigt att ha något att göra, att känna att jag har ett syfte. Dessutom vill jag såklart tjäna egna pengar och inte vara helt beroende av min man. Att jag nu har ett jobb, om så bara ett tidsbegränsat kontrakt, ger mig möjlighet att ha en egen daglig rutin. Jag går till jobbet, träffar kolleger och efter jobbet går jag ofta och tränar. Dessutom har jag skaffat mig ett socialt liv, något som är viktigt för mig.

Federica poängterar att hon bara har hunnit jobba en knapp månad, men på frågan om hon uppfattar någon skillnad mellan arbetslivet i Italien och Sverige svarar hon att hon tror att work-life-balance känns enklare i Sverige än i Italien, där man ofta jobbar långa arbetsdagar och där tolvtimmarspass inte är ovanliga.

Att flytta tillbaka till Italien inom en snar framtid är inte aktuellt. Hon nämner det politiska och ekonomiska läget som två starka skäl att stanna kvar i Sverige även om hon mot alla odds inte skulle lyckas hitta ett jobb när kontraktet löper ut. Men hon har sina knep för att lyckas att hitta en ny anställning; att vara proaktiv både på det personliga och professionella planet.

– Jag är ju inte Drottning Elizabeth, så sannolikheten att någon skulle ringa på min dörr och erbjuda mig jobb eller vänskap finns inte. Jag måste göra jobbet.

Två konkreta råd

De råd Federica skulle vilja ge andra som har flyttat till ett annat land utifrån samma förutsättningar som Federica och hennes man har gjort är följande.

– Till att börja med; bygg ett socialt liv. Det är enormt viktigt eftersom du har lämnat ditt gamla. Ett bra sätt att göra det på är att gå med i klubbar och föreningar, kanske jobba volontärt. För det andra; var inte rädd att testa nytt! Att bryta upp sin karriär i sitt hemland kan ju faktiskt innebära att du kan starta en ny karriär i det nya landet. Don’t say no, säger hon och skrattar.

Federica Grosso kom i kontakt med MultiMind genom Svenskar i Världens medföljandeprogram som Svenskar i Världen erbjuder alla huvudpartner. Förutom att hon fick in en fot på arbetsmarknaden fick MultiMind tillbaka en gammal kund, en tydlig win-win. Federica är extremt nöjd med kontakten som hon fick med rekryteraren Douglas Ekman på MultiMind.

”Framgångsfaktorn är att verkligen visa ditt intresse och var social. Var aktiv och hör av dig till rekryteraren så att du håller dig top-of-mind.”

– Jag hade varit borta från arbetsmarknaden i över ett och ett halvt år och pratar inte svenska. Jobbet han hittade hade egentligen inget med min tidigare arbetserfarenhet att göra, men Douglas såg ändå möjligheter både för mig och för Wella Company som är företaget som anställde mig för det uppdrag som jag nu har.

En viktig komponent för framgångsrik integration är att förstå och tala språket i landet. Men i globaliseringens fotspår ser MultiMind en stor skillnad på företagens språkkrav idag jämfört med för tio år sedan.

– Det är en ofantlig skillnad. Förr var det nästan alltid ett absolut krav att kandidaten talade svenska. På Wella Company är koncernspråket engelska, och därmed kunde vi bredda vårt utbud av kompetenta kandidater.

På frågan om vad som får en kandidat att sticka ut, utöver kompetens och tidigare meriter, svarar Douglas Ekman:
– Framgångsfaktorn är att verkligen visa ditt intresse och var social. Var aktiv och hör av dig till rekryteraren så att du håller dig top-of-mind.

Program för att aktivera och stödja medföljande

Svenskar i Världen erbjuder sina huvudpartner tre olika medföljandeprogram; ett för utlandsvistelsen, ett för hemflytten och ett för internationella medföljande i Sverige. Programmen ger de medföljande en möjlighet att utveckla egna professionella nätverk samtidigt som de skaffar sig nya meriter och får stöd att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Förutom att medföljarna kan engagera sig som Svenskar i Världens representanter i landet där de bor, erbjuds de även möjlighet att driva egna projekt för organisationens räkning. Uppdragen görs ideellt. Genom Svenskar i Världens samarbete med rekryteringsföretagen MultiMind och Novare får de medföljande dessutom komma i kontakt med rekryterare för att diskutera jobbmöjligheter och få återkoppling på sitt CV eller få tips på hur de ska öka chanserna att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Om tillvaron i det nya landet funkar för hela familjen ökar sannolikheten att medarbetaren kan prestera på topp, vilket såklart gynnar företaget i fråga, säger generalsekreterare Cecilia Borglin.

På programmet i höst står bland annat en fysisk nätverksträff i Stockholm tillsammans med MultiMind men också möjlighet att delta i en digital föreläsning med Advokatbyrå Tove Sjövall som kommer att handla om vilka familjerättsliga fallgropar det finns för familjer som flyttar till Sverige, men också vad svenska familjer som flyttar utomlands bör ha koll på.

För mer information om medföljandeprogrammet, kontakta Cecilia Borglin: cecilia@sviv.se

[/vc_column][/vc_row]

  • Share